Bouwheer
Flanders Weavers nv


Architect
3architecten bv ovv bvba


Studiebureau
BM Engineering bvba


Locatie
Waregem


Periode
2015

Flanders Weavers

Ragolle is een textielbedrijf te Waregem dat zich toelegt op vloerbekleding en tapijten. De fabrikant bouwde zijn nieuwe kantoren en showrooms waarbij de keuze overtuigend uitging naar beton. Het sterke karakter van het bedrijf komt duidelijk naar voren in het ontwerp en in de materiaalkeuze zichtbaar blijvend beton. Waar mogelijk werd prefab beton gebruikt, waar gewenst en noodzakelijk werd ter plaatse gestort zichtbeton gebruikt. Het geheel wordt gekenmerkt door eenvoudige maar krachtige lijnen, een grote sereniteit met een maximaal gebruik van licht en groen.

Het nieuwe kantoor- en showroomgebouw kan opgedeeld worden in 3 delen.
Centraal bevindt zich de inkomhal met vergaderruimte en ontvangst. Wie binnenkomt wordt direct gegrepen door de verrassende serene sfeer. De monumentale betonnen trap leidt de bezoeker spontaan naar de receptie.   De combinatie van prefabbeton en ter plaatse gestorte zichtbeton is hier duidelijk zichtbaar.
Links de showroom, waar repetitie, inval van het noorderlicht en ter plaatse gestorte zichtbeton zorgen voor een museale en serene sfeer. Deze combinatie laat het producten van de bouwheer goed tot zijn recht komen.
Het rechter gedeelte zijn de burelen, waar op de 2de verdieping het uitkragend gedeelte van 12 meter de aandacht trekt. In tegenstelling tot de showroom en de inkomhal is de voorgevel hier maximaal open om zicht te hebben op de vijver, groen en omgeving. Dit gebouwgedeelte werd hoofdzakelijk opgetrokken in prefabbeton.

Furnibo bouwde er op heel korte tijd een project met een hoge moeilijkheidsgraad. De hoge esthetische eisen en wensen van klant en architect,  de krappe planning, de interactie met nevenaannemers, het zoeken naar technisch en budgettair haalbare oplossingen vormden de perfecte uitdaging voor Furnibo.