Bouwheer
AGB De Kouter


Architect
LD Architecten bvb


Studiebureau
VK Engeneering


Locatie
Poperinge


Periode
2014-2016

Zwembad Poperinge

Voor het zwembad van Poperinge wonnen wij een Design & Build wedstrijd, de focus lag hier niet enkel op het ontwerp en de bouwkost. Vooral de 'total cost of ownership' moest berekend worden en zo laag mogelijk blijven. Denk hier bij aan de bouw-, energie- en onderhoudskosten, maar ook de personeelskosten, de inversteringen en vervangingen in de toekomst, … .

In samenwerking met LD-architecten, studiebureau VK Engineering, neven- en onderaanmers werd een ontwerp en offerte gemaakt.

Er werd een grote aandacht besteed aan het duurzaam en milieuvriendelijk karakter van het gebouw. Omtrent duurzaam bouwen bestaan wereldwijd al meer dan 50 verschillende certificaten en analysemethodes. VK concentreerde zich op de voorschriften van VIBE en combineerde passieve en actieve maatregelen. Zo wordt het zwembad aan de noordzijde sterk gesloten gehouden om onnodige energieverliezen te vermijden. Enkel de inkom is duidelijk geaccentueerd als een transparant volume.

Algemeen is de luchtdichtheid van het gebouw optimaal, door een combinatie van hoogwaardig beton, rotswol en cellenglas. De plafonds, gelamineerde balken met overspanningen tot 21 en 24 meter, worden afgedekt met houtwolcementplaten. Al deze materialen zijn zowel damp-, krimp-, chloor- en waterresistent in een vochtige omgeving met een merkelijk temperatuurverschil met buiten. Bovendien verhogen ze merkbaar het akoestisch comfort in het zwembad en voor de omgeving. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van lage temperatuurverwarming en warmtewisseling met warmterecuperatie. Zo wordt ook de warmte uit de zwembadlucht gerecupereerd voor de voorverwarming van het suppletiewater.

Bij het ontwerp van dit zwembad is de exploitatie niet uit het oog verloren. Zo zijn schijnbare meerkosten dadelijk voorzien, omdat in de simulatie van de uitbating bleek dat die zich op heel korte termijn terugbetalen. Door dit consequent na te gaan, zijn de exploitatiekosten ten opzichte van een standaardzwembad van die grootorde met bijna de helft gedaald.