Bouwheer
SoGent


Architect
BARO


Studiebureau
VK Architects & Engineers


Locatie
Gent


Periode
2017-2018

Wintercircus

Van stenen circus – grotendeels verwoest door een hevige brand – naar een garage en onlangs gerenoveerd tot een moderne, veelzijdige ontmoetingsplek: het wintercircus in Gent heeft al een bijzondere geschiedenis achter de rug. Met veel trots blikken wij terug op ons prestigieuze renovatieproject. 

In 2017 gingen we meteen ingrijpend te werk om de gebouwstructuur te herstellen en te verbeteren. Daarnaast waren er in de kelder pittige ruwbouwwerken nodig. De bestaande vloer in de grote piste werd uitgebroken om een extra niveau te graven voor de ondergrondse concertzaal. 

De tweede fase startte in september 2019 en was afgerond halfweg 2022. Deze omvatte het herstellen en hernieuwen van de bestaande structuur naar boven toe. Vergeet niet dat de Circuswijk zich kenmerkt door sterke verweving van gebieden en een hoge densiteit van de bebouwing. Dit vroeg om extra veiligheidsmaatregelen: bij het uitgraven pasten we telkens onderschoeiingen toe, zodat de grond op elk moment stabiel bleef en voldoende draagkracht had. Bovendien is de logistiek in het centrum van Gent niet te onderschatten. Gelukkig zijn wij bij Furnibo gewoon van snel te schakelen en een onderbouwde planning op te stellen. 

Het wintercircus is alleszins een pionier in de weg naar een duurzame stad Gent: met een groot BEO-veld zorgen we voor zowel de verwarming van het wintercircus als de stadsbibliotheek De Krook. Voor ons was dit zeker een leerrijk en gevarieerd project.

Bekijk de evolutie van de werf

Video: Jan Busschaert (directeur projecten) in het Wintercircus

Video: Robrecht Tratsaert (werfleider) in het Wintercircus

Artikel: Wintercircus in Bouwen aan Vlaanderen