Bouwheer
Intercommunale Leiedal


Architect
Coussee & Goris architecten


Studiebureau
Sileghem & Partners


Locatie
Kortrijk


Periode
2012-2013

Leiedal

Het nieuwe gebouw achteraan de site is hoger dan de bestaande gebouwen, maar aangezien het terrein naar beneden loopt, stoort dit niet. Dit volume valt op door zijn lange plastische vorm met insnijdingen ter hoogte van de foyer. Het creëert enerzijds een binnenplein tussen het oude en nieuwe gedeelte en zorgt anderzijds voor een opening naar het grote plein tussen Leiedal en het achterliggende gebouw van de Voka.
Dit nieuwbouwvolume, dat met het oude gebouw verbonden is via een hellende tunnel, omvat de feitelijke inkom met ontvangstbalie, van waaruit bijna het volledige gebouw in het oog gehouden kan worden. Het omvat vijf vergaderzalen en een centrale foyer met keuken en sanitair blok. Op het einde ligt de grote zaal voor de raad van bestuur. In de kelder zijn het archief en de technische ruimte ondergebracht.
Beton is de rode draad door het hele concept. De buitenmuren zijn opgebouwd uit gezandstraald beton, waardoor ze aansluiten bij het metselwerk van het bestaande gebouw. De paden rond het gebouw zijn in beton en op het pleintje voor de ingang en op het binnenplein zijn banken uit beton geïntegreerd. Ook binnen keert beton terug als basis voor de wanden en de vloeren, die uiteindelijk afgewerkt zijn met tapijt als vloerbedekking. Het plafond lijkt als één grote plaat in zichtbeton die op de binnenmuren rust. Dit plafond begint laag in de inkom, maar klimt tot een hoogte van 4 m in de grote vergaderzaal. De verschillende ruimtes lijken op vrijstaande blokken die onder de betonplaat geschoven zijn. Kamerhoge ramen in de foyer en de vergaderruimtes zorgen voor de nodige lichtinval en transparantie. Ze garanderen de gebruiker ook steeds het contact met de omgeving. In de vergaderzalen zorgt een lichtstraat voor een straaltje zon.