Bouwheer
Dierenasiel Ganzeweide vzw


Architect
Bast architects/engineers


Studiebureau
Bast architects/engineers


Locatie
Koksijde


Periode
2014

Dierenasiel Ganzeweide

De toegang tot het dierenasiel laagdrempelig maken eist bijzondere aandacht. De keuze voor een open constructie in cirkelvormige opstelling maakt het organiseren van buitenactiviteiten (tentoonstellingen, zomervergaderingen, klasbezoek,etc.) mogelijk en stimuleert het sociale contact. Tezelfdertijd wordt het overstekende dak, dat als luifel dienst doet, geschraagd door dit paviljoen. Hierdoor ontstaan zowel schaduwplekken als zonnige plaatsen. De binnenruimte van het dierenasiel bestaat uit een centrale ruimte, waarin diverse functies zijn samengebracht. Dankzij compartimentering kunnen deze ook los van elkaar functioneren en biedt het flexibiliteit naar de toekomst toe.
De centrale vleugel wordt opgericht volgens de passiefhuisstandaard. De dierenverblijven, gekoppeld aan het centrale gebouw, zijn ingebouwd in een berm en zijn erop gericht de dieren een natuurlijke omgeving te geven. Tezelfdertijd werken de grasdaken goed als akoestische en thermische isolatie. Deze buffer zorgt voor een aangenaam klimaat in zomer en winter. Enkele andere maatregelen worden getroffen, zodat een nul-energieconcept ontwikkeld wordt. Het warmwater en de verwarming zullen gegenereerd worden door een warmtepompinstallatie, het regenwater wordt gerecupereerd voor interne doeleinden en door de glasvlakken naar het zuiden laag te houden, wordt automatisch een zonnewering gecreƫerd die een koelinstallatie moet vermijden.