Bouwheer
Furnibo - Persyn


Architect
Bob McMASTER Architecten


Studiebureau
VK Engineering


Locatie
Gent


Periode
2017

Henleykaai

De provincie Oost-Vlaanderen schreef een design and build procedure uit voor het ontwerp en de bouw van een nieuwbouw sportzaal en een 20tal klassen als uitbreiding van de Mercatorcampus te Gent. De ruimtes binnenin het gebouw en de ontsluiting ernaartoe werden afgestemd op de verschillende gebruikers van de campus (Hogenschool, secundair en avondonderwijs) en op de buurtbewoners die eveneens de sportinfrastructuur kunnen gebruiken. In ons winnende projectvoorstel is de nieuwbouw een strategisch stedenbouwkundig element in de ruimere organisatie van de campus, die een sportas creĆ«ert voor de campus, en een doorwaadbaarheid introduceert van de site tov de buurt. Het gebouw staat bovenop een halfverzonken parkingniveau zodat de parkingcapaciteit van de campus onverminderd blijft. Het gebouw zelf organiseert op de meest compacte manier de klassen en de sportzaal met ertussen een beglaasde publieke zone met cafetaria en openleercentrum die kunnen interfereren met de klas- en sportzaal aan weerszijden. De uitstraling van het gebouw naar buiten, refereert met haar betegelde Noord- en Zuidgevels aan de vroegere Durty-Massy tegelfabriek op die locatie, en levert tezamen met de oostelijke en westelijke industriĆ«le betonnen opstortpanelen een boeiend contrast op vlak van schaal, gladheid en verwering. 
Vanaf wedstrijdfase werd intensief samengewerkt met de bouwheer Provincie Oost-Vlaanderen, de aannemer en investeerder Bouwbedrijf Furnibo. Budget- en materiaalkeuzes en uitvoeringsmethodes worden in samenspraak als bouwteam uitgewerkt.