Bouwheer
Furnibo - Persyn


Architect
Bob McMASTER Architecten


Studiebureau
VK Engineering


Locatie
Gent


Periode
2017

Henleykaai

In 2017 werden wij, via een Design and Build wedstrijd, aangesteld als totaalaannemer van een uitdagend project te Gent: de Henleykaai. Dit project omvatte de bouw van een opvallend sportcomplex en een twintigtal nieuwe klaslokalen als uitbreiding van de Mercatorcampus.  

Een expliciete eis van de opdrachtgever was dat de parkeercapaciteit van de campus onverminderd moest blijven. Zogezegd, zo gedaan: wij kwamen tot het genius idee om de sporthal op pilotis te plaatsen, bovenop het half verzonken parkeerniveau. Ook is het gebouw ontworpen volgens de regels van duurzame scholenbouw en de BEN-principes (bijna-energieneutraal). 

De ruimtes binnenin het nieuwe gebouw en de ontsluiting ernaartoe werden afgestemd op de verschillende gebruikers van de campus: Hogeschool Gent, middelbare school en avondonderwijs. Er werd bovendien ook rekening gehouden met de buurtbewoners die eveneens de sportinfrastructuur kunnen gebruiken. 

Het gebouw zelf organiseert op de meest compacte manier de klassen en de sportzaal. Een centrale beglaasde publieke zone met cafetaria en openleercentrum kunnen interfereren met de klas- en sportzaal aan weerszijden. Deze klaslokalen zullen bovendien toekomstige evoluties in het onderwijs, zoals competentiegericht leren, grensoverschrijdend groepswerk en individuele trajectbegeleiding, probleemloos ondersteunen.