Bouwheer
Groep Vereenooghe nv


Architect
Govaert & Vanhoutte


Studiebureau
Establis nv


Locatie
Roeselare


Periode
2009-2010

Garage Vereenooghe Roeselare

Autogarages met een vernieuwende architectuur zijn niet makkelijk te vinden. Een mooi voorbeeld is de vestiging van Garage Vereenooghe in Roeselare. Door een ontwerp van beton en staal ontstond een elegante constructie met een minimale vormgeving en een maximale functionaliteit.

Een belangrijke uitdaging bij dit project was, gezien de heel strakke timing, de zichtbaarblijvende ruwbouw in de toonzaal. De kwaliteit van de afwerking moest dus meteen goed zitten. Zeker op die plaatsen waar beton en staalconstructies samen zichtbaar zijn, moesten alle posities en verankeringen perfect bepaald worden. De twee grote betonnen wanden van 18 m hoog, die vandaag de hoofdingang aanduiden, werden opgetrokken uit zelfverdichtend zichtbeton.

De buitenzijde van het gebouw is afgewerkt met zwarte sandwichpanelen, die het geheel een robuuste indruk geven. Opvallend zijn de geautomatiseerde, verticale zonnelamellen langs de zuidzijde. Tussen die zonnelamellen zijn er ook enkele functionele openingen, waar enkele wagens ‘in the picture’ kunnen geplaatst worden. “Zo krijgen passanten langs deze zijde geen overdaad aan wagens te zien maar kan de uitbater beslissen welke wagen hij specifiek wil laten opvallen”, licht de architect toe.

Het interieur is eveneens functioneel opgevat. Vanaf de inkom op de benedenverdieping heb je meteen een doorzicht naar de eerste verdieping. Vanaf het eerste niveau zie je meteen de bovenverdieping, zo wordt de bezoeker als het ware visueel naar boven aangetrokken. Minder beton betekent in dit geval meer commercieel effect.

De kantoren bevinden zich langs de zijde van het garageatelier zelf, zo hebben ze een centrale plaats in het totaalproject. De inrichting van de kantoren is eveneens sober. Een opvallend accent is dat één wand telkens bekleed is met een akoestisch doek, waarop een grote foto afgedrukt staat die verwijst naar oldtimer Mercedes-wagens.