Bouwheer
VZW Royal Belgian Sailing Club


Architect
Wim Goes Architectuur


Studiebureau
Buro II


Locatie
Blankenberge


Periode
2011-2012

Zeilclub Blankenberge

Het nieuwe clubhuis vormt het kruispunt tussen water, land en toeristenstroom. Er is niet alleen veel aandacht besteed aan de vormgeving, maar ook aan de functionaliteit van het gebouw. Naast zijn functie als servicegebouw voor watersporters is het gebouw ook een publiekstrekker en rustpunt voor wandelaars.

Binnenin krijgen de verschillende ruimtes veel natuurlijk lichtinval. De terrassen zorgen voor de optische verlenging van het landschap met een schitterend zicht op het aan- en uitvaren van de schepen en de jachthaven. De gevel wordt naast zijn opvallend gestroomlijnde vormgeving voornamelijk gekenmerkt door het gebruik van glad bekiste wit architectonisch beton.
Alle voorzieningen van de jachtclub bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. Het bureel van de havenmeester en zijn medewerkers bevinden zich in de kop van het gebouw met een panoramisch zicht op havengeul en jachthaven, het restaurant met buitenterras aan de zonzijde met een mooie kijk op de havengeul.

Op de eerste verdieping is er een horecazaak toegankelijk voor het publiek. De bar staat in verbinding met de benedenverdieping (met restaurant) via een vide met trap en lift, maar kan ook afzonderlijk functioneren.

Het gebouw is bestemd als clubhuis voor de watersportvereniging, maar is toegankelijk  voor iedereen. Zo is er een lift voorzien om de cafetaria en terras toegankelijk te maken voor andersvaliden, evenals een speciaal toilet met geĆÆntegreerde douchevoorziening.

Het resultaat is een uniek en duurzaam project dat de potentiƫle groei en toekomstperspectieven kan opvangen.