Bouwheer
Stad Gent


Architect
Mouton


Studiebureau
BACK Architecten


Locatie
Gent


Periode
2022-2023

Trappenhuis Zonnepoort

Trappenhuis Zonnepoort te Gent is een van de projecten waarbij er sterk wordt ingezet om de milieu-impact op betonconstructies te verlagen.

Met het URBCON-project probeert men primaire grondstoffen te vervangen door duurzame alternatieven. Hierbij wordt de trap gemaakt uit een hybride betonmengsel, deels gewone beton, deels geopolymeerbeton (AAM-beton), dit betekent dat de helft van de cement werd vervangen door restproducten uit de metaalnijverheid. Door deze te vermalen tot een zeer fijn poeder en alkaliƫn toe te voegen, krijgen we alsnog een beton met gelijke eigenschappen als een regulier beton, maar wel met een verminderde ecologische voetafdruk (co2-uitstoot vermindert met 70%). De portiek van dit project is volledig uit geopolymeerbeton.

Als hoofdaannemer zijn we enorm trots om enerzijds ons steentje bij te dragen door met een alternatief voor het klassieke beton te werken en anderzijds om te getuigen dat we tijdens het plaatsen van de trap geen verschil ervaarden met de 'klassieke' betonnen trap.

In samenwerking met ResourceFull.