Bouwheer
Joyce Invest NV


Architect
Architektuurburo ar-co bvba


Studiebureau
Cobe


Locatie
Blankenberge


Periode
2015-2017

Stationsgebouw - Hotel Mercure - Hotel Ibis Blankenberge

Voor het grootste stadsontwikkelingsproject van Blankenberge werd niet over één nacht ijs gegaan. De eerste spadesteek luidde de start in van een gefaseerde werfplanning waarbij prioriteit werd gegeven aan het stationsgebouw (met appartementen) en in de tweede plaats het parkeergebouw.
We startten eind 2014 met de eigenlijke stationsfuncties en bovenliggende appartementen (fase 1). Een jaar later startten we de ruwbouw aan van hotel Mercure (fase 2). Om vervolgens nog een jaar later, najaar 2016, te starten met de ruwbouw van hotel Ibis Budget (fase 3).
Hét grote voordeel van deze gefaseerde (en deels overlappende) planning is dat de werforganisatie optimaal kon verlopen zonder dat er een grote impact is op het openbaar domein. Hinder voor het spoor was er niet. En de stationsactiviteiten verhuisden al in oktober 2013 naar het tijdelijke station in de vroegere bibliotheek.
Uiteraard dient het nieuwe complex als stationsgebouw met loketten, sanitair en twee stallingen voor 280 fietsen. Er werd ook een parkeergebouw voor 740 auto's en een kiss-and-ridezone voor 10 auto's gebouwd, zodat het station meer dan ooit zal fungeren als een multimodaal verkeersknooppunt.
Boven het stationsgebouw zijn 23 appartementen. Ook hotelketen Mercure nam midden 2017 zijn intrek met 64 kamers en een zwembad (op het dak), en hotel Ibis Budget opent midden 2018 met 79 kamers. Het stationsgebouw wordt verder in opdracht van de NMBS afgewerkt.
De ‘minder hinder’-aanpak was onze belangrijkste prioriteit. Dankzij de gefaseerde aanpak slaagden wij hier ook in. Zo was de impact op het openbaar domein minimaal. Ook goede afspraken met de politie en wegbeheerders over het werfverkeer, heldere afspraken met de nutsmaatschappijen, … dragen hun steentje bij.