Bouwheer
AGB Koksijde


Architect
AVA & Partners


Studiebureau
Establis nv


Locatie
Oostduinkerke


Periode
2013-2015

Openluchtzwembad Oostduinkerke

Het project, dat gelegen is aan de Zeedijk in Oostduinkerke-bad naast het Koningin Astridplein, omvat de restauratie van het beschermde strandaccommodatiegebouw en de vernieuwing van het niet-beschermde openluchtzwembad.
In 1953 maakte de Oostendse architect Silvain Smis  op vraag van het gemeentebestuur het ontwerp voor het oprichten van de sanitaire strandinrichting of "gezondheidsinrichting" aan de Zeedijk. In het begin van de jaren 1960 werd het gebouw pas gefinaliseerd. In 1969-1970 wordt ter hoogte van het strandaccommodatiegebouw een openluchtzwembad op het strand aangelegd naar het ontwerp van architect Jan Tanghe. Het concept van een openluchtzwembad op het strand is uniek aan de Belgische kust en werd in 2009 beschermd.
Bij de restauratie van het strandgebouw werd maximaal getracht om het oorspronkelijk voorkomen van het gebouw te herstellen, rekening houdend met de aanwezigheid van het buitenzwembad en de hedendaagse normen waaraan dit moet voldoen. De huidige hoofdfunctie van het strandaccommodatiegebouw is niet gewijzigd. Het blijft dienst doen als omkleedruimte voor de badgasten van het bijhorende openluchtzwembad. De aanwezige zwembadtechnieken in de westelijke vleugel werden wel uit het gebouw verwijderd en ingewisseld voor publiek sanitair en een EHBO-ruimte. In de oostelijke vleugel werd de ruimte die in gebruik was door het stadspersoneel ingewisseld voor een lokaal voor de redders en het personeel dat de uitbating van het openluchtzwembad verzorgt.
Door de slechte toestand van de bestaande betonnen kuip werd het 25m zwembad volledig vervangen. Het nieuwe 25m zwembad kwam op ongeveer dezelfde plaats terug en bijkomend werd een peuter- en kleuterbad met waterspeelplaats voorzien. Het nieuwe zwembad voldoet aan alle reglementeringen inzake veiligheid en gezondheid. Omwille van veiligheid zijn de kinderbaden gescheiden van het 25m bad. Het ongeschoeide gedeelte van de baden is toegankelijk via waadbaden.
Onder de kinderbaden is een ruime kelder gebouwd waarin zich alle zwembadtechnieken en bijkomende bergingen bevinden. De omheining van het zwembadterrein werd maximaal in glas uitgevoerd, zodat er van op het zwembadterrein een breed zicht is op het strand en de zee en zodat het gebouw van op het strand maximaal zichtbaar is, zoals oorspronkelijk.