Bouwheer
AGB De Kouter


Architect
LD-Architecten


Studiebureau
Cobe


Locatie
Poperinge


Periode
2015-2016

Gevechtssportenhal Poperinge

De sporthal is laureaat van een Design&Build-wedstrijd waarbij naast het ontwerp en de bouwkost ook eventuele eigen voorstellen, naast het verplicht programma, beoordeeld werden.
In samenwerking met architect, studiebureau, neven- en onderaannemers werd een ontwerp gemaakt dat verder ging dan het opgelegd programma. Naast de bouw van een nieuwe gevechtsportenhal, werden ook de bestaande circulatie, toegang, leesbaarheid van de volledige site en bestaande kleedkamers getoetst en geoptimaliseerd.
Dit resulteerde in een ander ontwerp dan hetgeen de stad initieel voor ogen had, maar werd mede dankzij de goede integratie in de site, het aanpassen van bestaande toegang en kleedkamers en het vergroten van de leesbaarheid van de bestaande infrastructuur toch positief beoordeeld.
Het gebouw is ingeplant op het terrein van het huidige sportzone en aangebouwd aan de bestaande sporthal. Door het creëren van een nieuwe inkom verstrengeld het volledig met het bestaande gebouw. Het vernieuwen van de bestaande kleedkamers, douches en sanitair en de herindeling ervan binnen het bestaande gebouw, zorgde voor een groter aantal kleedkamers, meer bergruimte en een betere circulatie. Tevens werd geïnvesteerd in luchtdicht bouwen, nieuwe en betere isolatie, nieuwere technieken. Bestaande technische installaties werden volledig geïntegreerd en uitgebreid zodat alles juister gedimensioneerd en afgesteld is.
De architectuur zorgt ook voor een perfecte aansluiting bij de bestaande sporthallen. Enkele kleine aanpassingen en accenten zoals bv. schilderen van de bestaande laagbouw resulteren in een grote leesbaarheid van nieuwe en bestaande die zo 1 geheel vormen.
In bouwfase was het volledig in gebruik blijven van de bestaande infrastructuur van essentieel belang: parking, Finse piste, bestaande sporthal. Een goede planning, fasering en coördinatie met alle betrokken partijen maakte dit mogelijk.