Bouwheer
Vlaamse Overheid - Agentschap voor facilitair management


Architect
Buro II & archi + I bvba


Locatie
Beernem


Periode
2010-2011

De Zande Beernem

‘Box in the box’
Als onderdeel van het masterplan voor de Zande is de schuur volledig gerestaureerd en herbestemd tot bezoekers- en activiteitenruimte. De ruimtelijkheid en monumentaliteit van de schuur, met zijn indrukwekkende dakconstructie bleef hierbij bewaard. De oude vlasschuur kreeg net zoals de sporthal zowel een (gedeeltelijk) publieke als centrale invulling.
Het gelijkvloers zorgt ervoor dat bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.  De  ruimtelijkheid van de schuur blijft behouden door de inplanting van een rechthoekige box in het volume van  de  schuur.  Deze  box kan volledig op zichzelf functioneren en delen ervan kunnen worden opengemaakt, zodat de box met de schuur versmelt. De box bestaat uit twee verdiepingen. Op de bovenverdieping bevinden zich consultatieruimtes, een dokterskabinet, een verpleegpost en enkele polyvalente ruimtes. In een latere fase zal het landschapskantoor in de kop verbinding maken met de nieuwbouw van fase  vijf.