Bouwheer
U Gent


Architect
Robbrecht & Braem, Barbara Van Der Wee Architects


Studiebureau
VK Engeneering


Locatie
Rozier 9, 9000 Gent


Periode
2012-2013

Boekentoren

Tijdens de voorbereiding van de restauratie van de Boekentoren, destijds ontworpen door Henry Van de Velde, was duidelijk dat de boeken niet in de toren konden blijven tijdens de restauratiefase. Voor de 48 kilometer aan boeken, tijdschriften en bijzondere collecties werden verschillende opties onderzocht en uiteindelijk werd gekozen voor een ondergronds depot onder de binnentuin, dat ook na de verbouwing een permanent depot vormt waarin het kostbare erfgoed optimaal kan bewaard worden.
Robrecht en Daem architecten heeft, in samenwerking met een multidisciplinair team: Barbara Van der Wee Architects, SumProjects, Daidalos Peutz, Bureau d' etudes Greisch, VK Engineering, een rustgevende en mooie werkruimte ontworpen voor de bibliothecarissen. De bibliotheek medewerkers die boeken uit het ondergronds depot halen krijgen daglicht op de werkplek ondanks het feit dat ze onder de grond werken.
Furnibo bouwde er in het binnenstedelijk gebied in de binnentuin van de universiteitsbibliotheek, een gebouw dat geklasseerd is, een ondergonds depot (-12m) van om en bij 1 000 m².
De unieke ligging van de bouwput vormde de grootste uitdaging. Om de binnentuin te kunnen bereiken moest een doorgang onder de bestaande, te behouden, gebouwen gemaakt worden.
De bouwput werd beschoeid met een secanspalenwand waartegen enkelzijdig de betonwand werd gestort in 1 storthoogte van 9.30m! Er is een dubbelhoog niveau en een enkel niveau. Beide niveau’s zijn over de bijna volle oppervlakte voorzien van rollende boekenrekken. Drie ondergrondse verdiepingen, waarvan de onderste met een zwevende vloer en dubbelhoge rekken, bieden, in een aangepaste klimaatzone, plaats aan 40 km compacte boekenplanken.