Circular Concrete Center

In opdracht van ‘t Werkpand realiseren we in Veurne een innovatief gebouw genaamd ‘Circular Concrete Center’, een onderzoekscentrum strevende naar het verminderen van de ecologische impact in de bouwsector door het gebruik van circulair beton te bevorderen.

Het nieuwe CCC is verbonden met het bestaande Acasus-gebouw en bevat deels een groendak. We zetten sterk in op duurzaamheid, van ontwerp tot oplevering. Zo worden bij de afbraak van het oude gebouw diverse elementen gerecupereerd en hergebruikt in de nieuwbouw. Het steen- en betonpuin wordt ingezet als werkvloer enerzijds en anderzijds als granulaat binnen 1 van de circulaire betonmengsels die zullen worden toegepast. Bovendien maken we gebruik van hybride beton voor specifieke onderdelen, zoals ook toegepast in ons Zonnepoort-project te Gent. 

Daarnaast wordt het nieuwe gebouw deels demonteerbaar ontworpen én uitgevoerd, wat toekomstige aanpassingen eenvoudiger maakt. Voor de technische uitrusting is gekozen voor een duurzaam warmtepompsysteem met geothermie, wat de energie-efficiëntie aanzienlijk verhoogt.

Dit project is het resultaat van een samenwerking met DENC-STUDIO (architect/studiebureau EPB & technieken), Cobe (studiebureau stabiliteit), Feys (veiligheidscoördinator) en Studio Basta (landschapsarchitect).