Bouwheer
Gemeente Koksijde


Architect
Geldof - Decoene architecten bvba


Studiebureau
Wim Vermeulen bvba


Locatie
Veurne


Periode
2011

Station Koksijde

Het stationsgebouw is gebouwd volgens de principes van een passief gebouw. Geldhof-Decoene architecten kozen hier voor houtskeletbouw. De structuur is in totaal ongeveer 40 cm dik en geïsoleerd met cellulosevlokken.
Ze weerhielden een hedendaagse stijl en gaven het omwille van de energieprestatie compact gehouden stationsgebouw proportioneel de nodige lengte t.o.v. het perron door een architecturale ingreep. Het perron, waar alles mee begon, moest een verplichte lengte hebben van minimum 150 m.
De fietsenstalling laat een met het stationsgebouw vergelijkbaar volume zien en wordt verbonden via een luifel. De fietsenstalling is zo dicht mogelijk bij de straat gebracht, terwijl het stationsgebouw vooruitspringt tegenover dit volume om een goede zichtbaarheid te verzekeren. De wachtzaal kijkt zowel uit op het stationsplein als op het perron. Het loket is erin geïntegreerd en loopt naadloos over in een gezellig ingericht stationsbuffet. Verder voorziet het gebouw in publiek sanitair, een berging en afzonderlijk sanitair voor het personeel en is er reserveruimte voor het inrichten van een fietspunt, waar trein- en andere reizigers tweewielers kunnen huren.
Als bijzondere blikvanger en om de band tussen Koksijde en de kunstenaar Paul Delvaux te benadrukken werden door middel van gepersonaliseerd bedrukken van panelen enkele van de stationstaferelen waarvoor Paul Delvaux zo bekend staat afgebeeld. Het ontwerp integreerde reproducties van het Paul Delvaux kunstwerken “Le Tunnel” en “La Gare Forestière”.
De luifel aan de zuidgeoriënteerde perronzijde vervult een dubbele functie: enerzijds de reizigers bescherming bieden tegen de regen en anderzijds de opwarming van het stationsgebouw temperen.