Bouwheer
Gemeertebestuur Houthulst


Architect
RAPP RAPP Amsterdam


Studiebureau
Snoeck en partners Kortrijk


Locatie
Merkem


Periode
2012-2013

Pleinhuis Merkem

Het Stationshuis, de dorpszaal van Merkem, staat op het Stationsplein en is een ontwerp van Rapp+Rapp. Het Plein meet 150x40 meter en wordt omzoomd door tweelaagse huizen met kap. Het gebouw is decentraal op het plein gepositioneerd. De omgaande zuilengalerij en de wisselwerking tussen de transparante grote zaal en de besloten hof geven het gebouw een licht en open karakter dat zich moeiteloos invoegt in de karakteristieke dorpskern van Merkem.
De dorpszaal vormt een open podium voor een rijk spectrum aan activiteiten binnen de Merkemse dorpsgemeenschap. De dubbel hoge zaal is voorzien van grote glazen puien en torent uit boven de rest van het gebouw. Overdag zorgt dit voor licht, transparantie en openheid. Bij nacht fungeert het oprijzende glazen volume als een lampion voor Merkem.
Achter de grote zaal bevindt zich een introverte, naar het plein toe gesloten hof. In tegenstelling tot de openheid van de zaal vormt deze een oase van rust. Aan de andere kant van het hof, vis-à-vis met de grote zaal, bevinden zich vergaderzalen die onafhankelijk van de rest van het gebouw gebruikt kunnen worden.