Bouwheer
Koning Elisabeth Instituut Oostduinkerke


Architect
Fast Forward Architects


Studiebureau
BEC


Locatie
Oostduinkerke


Periode
2011-2017

Koningin Elisabeth Instituut

De grootste uitdaging bij deze verbouwing was het volledig in werking blijven van het ziekenhuis zonder verlies aan capaciteit.
Daarom werd in de jaren voor de werken aan het ziekenhuis zelf hard gewerkt aan een nieuwe ondergrondse stookplaats, HS-cabine, gascabine, een tijdelijk gebouw met receptie, cafetaria, keuken, radiografie,,.. en een nieuwe bezoekersparking met fietsenberging. Deze werken waren absoluut noodzakelijk om het ziekenhuis tijdens de uiteindelijke verbouwingswerken draaiende te houden.
De gebouw zelf werd in 3 fasen volledig gestript en opnieuw gebouwd en afgewerkt. Er werd deels een 5de verdieping bij geplaatst, de derde en vierde verdieping werden uitgebreid en de op kelderniveau werden zeer grondige aanpassingen aan de funderingen uitgevoerd.
De eerste fase besloeg ongeveer 1/3 van de totale bovengronds oppervlakte, maar was wel veel groter wat betreft ondergrondse werken: verdiepen van kelder, uitvoeren van micropalen, onderschoeiingen, nieuwe liftputten. Na de eerste verbouwingsfase zijn er nieuwe verpleegposten, dagzalen, dokterslokalen en ondersteunende lokalen en 23 comfortabele nieuwe tweepersoonskamers. Grenzend aan het verlaagde laad- en losplatform werd een nieuwe industriĆ«le grootkeuken geĆÆnstalleerd en een centraal economaat voor het ziekenhuis. Op de vijfde verdieping van het ziekenhuis kwam een nieuwe cafetaria.
De tweede fase besloeg qua oppervlakte +/- een derde. In deze tweede werffase zijn in totaal 56 ziekenkamers gesitueerd en een volledige therapievleugel.
In deze laatste bouwfase wordt nog een laatste vleugel afgewerkt, zodat alle kamers als eenpersoonskamers kunnen gebruikt worden. Daarnaast wordt een grote centrale, gespecialiseerde therapiezaal ingericht en de ziekenhuisapotheek. Vleugel N wordt verbouwd naar een kantorenvleugel, waar over vier verdiepingen de administratie, de directie en vergaderzalen worden ingericht, naast de onderzoeks- en consultatielokalen van de artsen. Binnen het bestaande gebouw  wordt een volledig nieuwe lift- en trapkern gebouwd.